Kirándulás a Lengyel-Tátrában, séta a Morskie Oko tóhoz

Barátainkkal régi tervünk volt egy kirándulás megszervezése a Lengyel-Tátrában, Zakopane környékén és bizton állítom, hogy túráink egyik fénypontja a Morskie Oko tóhoz (Halas-tó) vezető séta lett. Az egész nap egyébként a meglepetések napja volt.

Zakopane közelében, a parkolóban

Az útvonal egyszerűen bejárható hiszen, ha úgy vesszük a parkolótól nem nagy a távolság (~8 km) és nincs nagy szintemelkedés sem. A részletekkel nem is untatom a kedves olvasót, hiszen minden lényeges információ megtalálható Zakopane hivatalos weboldalán. Itt most elsősorban a kiránduláson szerzett élményekről szeretnék beszámolni és nem maradhat el a bejegyzés végéről a szokásos gömbpanoráma sem, amely gyönyörűen szemlélteti az itt leírtakat.

A Palenica Białczańska parkoló bejáratánál egy parkoló jegyet kaptunk, melyen a reklámok mellett egy 2D kód is szerepelt. Ezt a kódot beolvasva egy mobiltelefonnal kényelmesen kifizethető volt a parkolási díj és ehhez a parkolóban ingyen Wifi szolgáltatás párosult. Az egyetlen kellemetlen része a kirándulásnak az volt amikor kiderült, hogy kutyával tilos a belépés. Sőt, a Lengyel-Tátra egészére igaz az, hogy tilos kutyát bevinni, így csapatunk egy része kénytelen volt megválni tőlünk. Szerencsére a szlovák Tátra autóval elérhető közelségben van, de enyhén szólva mellbe ütött ez a szabály.

Úton, a Lengyel-Tátrában

Később jöttünk rá, hogy miért van ez a kutyákra vonatkozó szabály. A hivatalos tájékoztatókon az szerepel, hogy mindezt az állatvilág nyugalmának megőrzése érdekében teszik, de ha jól belegondolok van egyéb indok is. Én még életemben nem jártam olyan helyen, ahol ennyi kiránduló túrázna egyszerre. Egész egyszerűen úgy nézett ki, mintha egy felvonulás részesei lettünk volna, szó szerint hömpölygött a tömeg az úton. Hozzáteszem gyorsan azt is, hogy mindez egy hétfői napon történt. Aki szeretné, a túra jelentős részét népviseletbe öltözött lovas kocsisokkal teheti meg. Ha szólít a természet, itt aztán esély sincs megállni egy olyan helyen, ahol nyugodt körülmények között egymagunk lehetünk. Szerencsére az út mentén egy olyan mobil WC hálózat van telepítve, amely 15-20 percenként lehetővé teszi a kikapcsolódást, akarom mondani a sör lecsapolást.

Morskie Oko, a cél

A Morskie Oko a Lengyel-Tátrában a legnagyobb kiterjedésű tó 1393 méteren, de a tavat nem a mérete miatt ajánlom meglátogatni, hanem az őt körülvevő hegyek miatt. A tó és környéke annyira gyönyörű, hogy bizony elcsavarja az ember fejét. A tó gyalogosan körbejárható, partja sziklás, tele zöld növényzettel és a halakkal tele víz a zöld és kék minden árnyalatában pompázik. Mindenkinek ajánlom felkeresni ezt a szép környéket. Kedvcsinálónak készítettem a tóról egy gömbpanorámát, amely a képre kattintva nyílik meg.

lengyel-tátra morskie oko tó gömbpanoráma