Kiállítás készítése virtuális vagy valós térben

Mit jelent a virtuális kiállítás?

A virtuális kiállítás készítése egy modernkori eszköz arra, hogy a kultúrát közelebb vigyük az emberekhez és néhány kattintással a múzeumban vagy virtuális kiállítóteremben találják magukat. A múzeum vagy kiállítás látogatásának élményét nem helyettesíti teljeskörűen, de a hátránya mellett több vitathatatlan előnye is van. Az online térben sokkal több nézőnek lehet megmutatni többek között a fotókat, festményeket, műtárgyakat. További előnye a nagyfokú interaktivitás, mely maradandó élményt nyújt az érdeklődőknek.

Alapvetően kétféle virtuális kiállításról beszélhetünk:

  • az egyik kiállítás tulajdonképpen a szó szoros értelemben virtuális, hiszen online felületen jeleníti meg a kiállítandó fotókról, tárgyakról, festményekről és egyéb képzőművészeit tárgyakról készített digitális fotókat egy élethűen lemodellezett virtuális térben.
  • a második esetben a valóságos múzeumokat vagy kiállítóhelyeket helyezzük át a virtuális térbe, így az érdeklődő egy virtuális séta keretein belül is megcsodálhatja és körbejárhatja a helyszínt.

Hogyan is néz ki egy ilyen virtuális kiállítás és miért jó eszköz, hogy létrehozza a sajátját? A honlapon, a galériában talál példát egy kisebb meg egy nagyobb virtuális kiállításra. A kiállítási helyek száma egyszerűen növelhető újabb virtuális terek összeillesztésével. A virtuális kiállítások készítése az előbbi példában látható raktárépületben ma már nagyon gyorsan megvalósítható. Igény esetén más terek modelljeiből is lehet válogatni.

Olvasson tovább és a lentiekben megmutatom, hogy melyek azok a lehetőségek és előnyök amelyet a virtuális kiállítások nyújthatnak.Milyen interaktív eszközöket használhatunk?

Kutatások azt mutatják, hogy hasonlóan egy valóságos galéria megtekintéséhez, a látogatók átlagosan 10 perc után kezdik elveszíteni a figyelmüket, lankad az érdeklődésük. A virtuális kiállítások előnye, hogy interaktív eszközökkel jobban be tudják vonni az érdeklődőt és ezáltal tovább szinten tartani a figyelmet.

Fontos a változatos információ és közlési mód. Testre lehet szabni a tartalmakat, gyerekekkel más formában és más tartalmú információt lehet megosztani, mint a felnőtt közönséggel (ez a múzeum külön túrát készített gyerekeknek és felnőtteknek). A dinamikusan változtatható tartalom izgalmassá teszik a kiállítás megtekintését.

Fedezze fel a lenti információs blokkokban a virtuális kiállítás készítése során alkalmazható interaktív elemeket. 

Részletes, szöveges leírás a kiállított műtárgyról és alkotóról, akár további webes hivatkozások beillesztésével.

Tárlatvezetési hanganyag akár több nyelven is és igény esetén háttérzene.

Beágyazható videó saját szerverről, Youtube-ról vagy Vimeo-ról.

Képek teljes képernyős nagyítása, diavetítés, teljes fotógaléria beillesztése.

Térkép megjelenítés a belső térről, illetve külső térkép beillesztése.

Kérdezz-felelek vagy kereső, gyűjtögető típusú játékok, melyek éberen tartják a figyelmet, ugyanakkor tanítanak.

Miért legyen önnek is virtuális kiállítása?

Annak függvényében, hogy ön az alkotó vagy egy galéria, múzeum, egyéb kiállítás tulajdonosa a virtuális kiállítás készítése a lenti előnyökkel jár.

Virtuális térben rendezett kiállítás előnyei
Nincs terembérlet

A virtuális kiállítással nincs bérlési, biztosítási és szervezési költség. A kiállítás elkészítésének díja mellett csak egy honlapra van szükség.

Növekvő eladási esélyek

A nagyobb nézőközönség növeli az esélyét annak, hogy vevőt talál műalkotásaira.

Létező kiállítás virtuális bemutatásának előnyei
Növekvő honlap nézettség

A webes keresők előre sorolják a találati listában azokat a honlapokat ahol a látogatók több időt töltenek. Ehhez hozzájárul a virtuális séták megléte.

Elköteleződés esélyének növelése

A kiállítás növeli a későbbi potenciális látogatók számát és azok bizalmát, elköteleződését.

Virtuális kiállítások közös előnyei

Nagy létszámú közönséget ér el

A kiállítás elhelyezése az online térbe lehetővé teszi azt, hogy bárki, bármikor és bárhol megnézheti. A kiállítás megosztható a közösségi médiában, ezáltal nagyszámú közönséget ér el.

Többletinformációt nyújt

Szöveges leírásokkal, videókkal, hanganyaggal, játékos feladatokkal kiegészítve maradandó élményt és tudást nyújt. A kiállításba olyan művek is bekerülhetnek, amelyeket máskor gondosan becsomagolva, raktárakban tárolnak.

Online tárlatvezetés

Tarthat megnyitót, tárlatvezetést vagy közönségtalálkozót élőben. Ehhez csak egy online videochat felületre van szükség, ami manapság már mobiltelefonon is rendelkezésre áll.

Látogatottsági statisztika

A látogatókról az elemzőszoftverek segítségével részletes statisztikákat tud kinyerni és ezáltal feltérképezni a látogatók körét, mint pl. földrajzi elhelyezkedés, életkor, látogatási idő, stb.