01. Vezérlőelemek

A vezérlőelemek funkciója

A minőségi virtuális séta összetevői közé tartoznak a vezérlőelemek. Ezek pont annyira fontosak, mint egy ételreceptben a fűszerek. A virtuális sétát háromféle eszközzel lehet vezérelni. Asztali számítógép vagy notebook esetén a fő vezérlő az egér és ritkábban a billentyűzet. Mobiltelefon, táblagép vagy más érintőképernyős eszköz esetében az ujjaink.

A vezérlőelemek segítségével, egyrészt szét lehet nézni egy gömbpanorámában, vagy ránagyítani annak valamelyik részére ha megfelelően nagy felbontásban készül. Másrészt mozogni lehet egyik panorámából a másikba, harmadrészt eseményeket indítunk el. Ilyen esemény lehet például egy információs ablak megjelenítése egy felugró ablakban vagy egy térkép. Nézzük meg egy példán keresztül, hogy hol is jelennek meg a virtuális sétában és mire használhatóak.

A lenti képernyőkép az egyik virtuális séta ablakát mutatja és jelen esetben a kép aljára kerültek kis ikonok.

Ezek az ikonok a böngésző ablak bármelyik részére elhelyezhetők, sőt mi több együtt mozoghatnak a térben kiválasztott valamelyik tárggyal. Nézzük meg az alábbi listában a leggyakrabban használt vezérlőelemeket.

Gyakori vezérlőelemek listája

Vissza

Ennek a vezérlőelemnek a beillesztésével a nézőt visszairányíthatjuk a honlap bármelyik általunk belinkelt részére.

Nagyítás/Kicsinyítés

Az egérgörgő (érintőképernyős eszköz esetén az ujjaink) mellett ezekkel a gombokkal is lehet nagyítani, vagy épp lecsökkenteni a tér érdekes részeit.

Automatikus lejátszás

Ezt a gombot megnyomva az adott panoráma automatikusan körbeforog, de akár előre megtervezett sorrendben lejátszható a teljes virtuális séta.

Teljes képernyő

Asztali számítógép esetén nagyon hasznos ez a funkció, de mobilon még inkább. Erre a gombra eltűnik minden böngésző sáv és a virtuális séta teljes méretében kitölti a kijelzőt.

Információ

A virtuális sétához tartozó üdvözlő blokk megjelenítésével vagy elrejtésével szokás összekapcsolni.

Bélyegkép menü

Erre az ikonra kattintva feljön a virtuális séta gömbpanorámáiból készült bélyegképek listája.

Giroszkóp

Igazából ez a negyedik eszköz, amivel a virtuális sétát lehet vezérelni. A mobiltelefont a kezünkben tartva a gömbpanorámának mindig azon része jelenik meg amerre mozgatjuk a telefont, mintha egy ablakon keresztül néznénk a világot. Biztonsági okokból a mobiltelefonok csak akkor engedélyezik a funkció használatát ha a weboldal (SSL/TLS) biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik azaz az adatforgalom nem http-n, hanem https-en keresztül történik.

Következő/Előző

Ezek a gombok teszik lehetővé azt, hogy a virtuális séta következő vagy előző gömbpanorámájához jussunk de fontos megjegyezni, hogy nem ez az egyetlen lehetőség. A navigációról egy másik bejegyzésben fogok részletesen beszélni.

Térkép vagy alaprajz

A virtuális séta által lefedett terület alaprajzát vagy térképét lehet megjeleníteni.

Megosztás a közösségi médiában

Lehetőséget adunk arra, hogy ha valakinek tetszenek a látottak, megossza a közösségi médiában, legyen az Facebook, Twitter vagy Instagram, stb.

A cikksorozat következő része IDE kattintva érhető el.