12. Megosztások

A virtuális séta összetevői a megosztások. A szó szoros értelmében a megosztások nem részei a virtuális sétáknak, hanem bővítik a felhasználhatóság területeit. Ebben a bejegyzésben azt fogom bemutatni, hogy a már elkészült sétát a fő tárhelyen túl hol és milyen módon lehet megosztani azért, hogy minél szélesebb körben elérhetővé, láthatóvá tegyük. Írni fogok továbbá arról is, hogy a megosztásnak melyek a technikai feltételei, illetve milyen korlátai vannak.

A megosztások funkciója

A megosztások elsődleges funkciója az, hogy az elkészült virtuális sétát a világhálón minél szélesebb körben be tudjuk mutatni. Manapság nem elég csak a saját honlapunkon megmutatni a virtuális sétát, hanem a célközönség elérése érdekében bizony be kell mutatni azt az ismert közösségi hálókon, a Google térképen és minden olyan helyen ahol magas a nézettség.

A megosztás célterületei

Nézzük meg előbb röviden, hogy az elkészült virtuális sétát jelenleg hol érdemes bemutatni a világnak:

1. Megosztás saját honlapon

Az elkészült virtuális séta legfontosabb helye a megrendelő saját honlapja a maga előnyeivel és hátrányaival.

A legfontosabb előnyei közé tehetőek az alábbiak:

  • az elkészült munka mindentől függetlenül tárolható, nem kell havidíjat fizetni és nincsenek egyéb, a fenntartást igénylő kiadások (természetesen kivétel ez alól a saját domain név és tárhely fenntartásának költsége)
  • a virtuális séta így mutatható be a teljes valóságában és minden kiegészítőjével, mindenféle korlátok nélkül (később látni fogjuk, hogy ez más esetben nem így van)

A virtuális séta saját honlapon való tárolásnak igazából két hátránya lehet:

  • nagyobb virtuális séták esetében jelentős tárterületet foglal el (példák a méretre itt találhatóak), de egy átlagos weboldalhoz tartozó tárhely méretéhez képest nem jelent gondot
  • amennyiben  a megrendelő honlap tartalma SEO szempontból nem megfelelő és a keresőmotorok találati listájában csak a sokadik oldalon jelenik meg nem valószínű, hogy a virtuális sétát sokan fogják megtekinteni (viszont ebben segít a többi megosztási mód)

2. Megosztás Google térképen

A virtuális séta megosztás szempontjából akár nagyobb hasznot hozhat egy Google térképen való megjelenítésekor, mint a saját honlapon.  A mobiltelefonos navigáció térnyerésével ma már a térképet az emberek nem csak két cím közötti útvonal tervezésére használják, hanem arra is, hogy megtalálják a közelükben lévő éttermet, szállást, boltot vagy egyéb helyszínt. Ezért van nagy jelentősége a virtuális sétának a Google térképen és érdemes a honlap feltöltés után rögtön ezt a műveletet is elvégezni.

 

 

A virtuális séta megjelenítése a Google térképen viszonylag egyszerű, de a megjelenítést a Google csak az alábbi korlátozások mellett teszi lehetővé:

  • csak az elkészült gömbpanorámákat lehet feltölteni;
  • csak a gömbpanorámák közötti navigációt lehet beállítani, méghozzá a GPS koordináták alapján (a navigáció megjelenítése a Google szabvány szerinti grafikai elemekkel lehetséges);

Másképpen fogalmazva az előbbieket, nem lehet sem menürendszereket, sem egyéb beágyazott szöveges-, audió- vagy videótartalmakat beágyazni, sem az arculati elemeket testreszabni, csakis kifejezetten a fenti listában szereplő részeket. 

 

A különbségek a lenti példán keresztül tudom jól szemléltetni. A bal oldali képre kattintva egy virtuális sétához jutunk ami teljes egészében megtekinthető, míg a jobboldali esetben ugyanez a séta Google térképen való megjelenítése látható.

 

Virtuális séta honlapon
Virtuális séta Google térképen

3. Megosztás Facebook profilban

Korábbi bejegyzéseimben is említettem, de itt fontos megismételni, hogy a mobiltelefonok és legfőképpen az „okos” telefonok elterjedésével az internetet használók igen nagy része nem asztali számítógépen internetezik, hanem telefonon. Közülük is nagyon sokan a Facebookon böngészik a híreket és ott osztanak meg információkat, így aztán a virtuális sétát nagyon fontos ebben a közösségi médiában megosztani. 

Alapvetően kétféle lehetőségünk adódik a Facebook megosztásokra:

  • az egyszerűbb megosztási mód az, hogy egy bejegyzésbe csatolunk internetes hivatkozást, amely a honlapunk virtuális sétájához vezet
  • a másik lehetőség az, hogy magát a virtuális sétát osztjuk meg a Facebook-on.

Ez utóbbival van egy kis bökkenő, mivel a lehetőségek nagyon korlátozottak. A cikk írásakor tulajdonképpen virtuális sétát Facebook-ra nem lehet feltölteni, csakis gömbpanorámákat és abból is csak egyet. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy egy bejegyzéshez csak egy gömbpanorámát lehet csatolni, majd egy másik bejegyzéshez egy másikat de nem igazán érdemes mert nem lehet egyikből a másikba átjárni, sétálni. Továbbmegyek, a Facebook esetén is érvényes az ami a Google térképeknél, hogy a gömbpanorámának semmilyen alkotóeleme nem osztható meg, se szövegeket se hanganyag vagy videó kizárólag a csupasz panoráma. Ennyi hátrány mellett mégis azt kell mondanom, hogy a sétát alkotó gömbpanorámák egyikét t érdemes megosztani a széles tömegek elérése miatt. A panoráma feltöltéshez egyszerűen a gömb síkvetületét kell jpeg formátumban betölteni a bejegyzéshez és a Facebook fel fogja ismerni mint 360°-os gömbpanoráma.

példa gömbpanorámákra a Facebook-on

A képre kattintva a Padlás fotóműhely Facebook profiljában megosztott gömbpanoráma töltődik be.

4. Megosztás Booking.com-on

A bejegyzésben többször is megjegyeztem, hogy a mai tudásom szerint, tettem mindezt azért, mert a digitális technika fejlődik és a változás állandó. Egyre több felület engedélyezi vagy teszi lehetővé a virtuális séták és gömbpanorámák megjelenését. Így döntöttek a booking.com oldalán is ahol a hagyományos fotók mellett már gömbpanoráma feltöltése is lehetséges. Holnap mi várható és milyen új helyek teszik ugyanezt lehetővé nem tudni. Addig is tekintsünk meg egy példát. A képre kattintva egy ingatlanhirdetéshez tartozó képek között mgetalálható a 360°-os felirattal jelölt gömbpanoráma is, egyelőre ugyanúgy korlátozott azaz lecsupaszított tartalommal.

példa gömbpanorámára a Booking-on

A Booking.com oldal lehetővé tette a 360°-os gömbpanorámák közzétételét. Amennyiben egy szállás feltesz gömbpanorámákat, akkor a fenti részben megjelenik egy új menüpont a "Minden fénykép" menüpont mellett: "360°-os panoráma". Az alsó bélyegkép listában a gömbpanorámákat egy kis fekete szimbólum jelzi.

5. Megosztás bármely más honlapon

Egy virtuális sétát tulajdonképpen bármilyen internetes honlapra be lehet illeszteni amennyiben engedélyezett az iframe használata. Ez egy speciális HTML kulcsszó aminek a segítségével egy oldalra egy ablakba be lehet illeszteni egy máshol levő tartalmat (legyen az saját tárhely vagy az internet bármely részén levő , külső forrás). Ez a baloldali virtuális séta is iframe segítségével van beillesztve.

QR kód használatával lehetséges a megosztás az olyan helyeken ahol a virtuális séta nem működik vagy nem engedélyezett. Ilyenkor egyszerűen csak egy képet csatolunk mely a séta elérési linkjét tartalmazza QR kód formájában. Próbálja ki ön is a jobb oldali kód beolvasásával.

A cikksorozat következő része IDE kattintva érhető el.