02. Design elemek

A design elemek funkciója

Egy szép virtuális séta nemcsak a tereket mutatja be, hanem design elemekkel kiegészítve egy egyedi stílust kap, ami hangulatot teremt. Azon túlmenően, hogy a virtuális sétához elkészítjük a tér fotóit és ebből összeáll a végső séta fontos, hogy a kiegészítő elemek design-ja tükrözze a hely arculatát. Ezt a dolgot elsősorban az egyedi színek alkalmazásával valósítjuk meg, de a design elemek közé tartoznak a felhasznált betűtípusok, a logó, a navigációs gombok, vezérlőelemek, felugró ablakok alakja és stílusa.

Nézzük meg a lenti példán keresztül, hogy miként lehet alkalmazni a virtuális sétában a design elemeket, mint fontos összetevőiket. Ebben az esetben a vállalat logójában szereplő színek adták a design alapját.

Példák design elemekre

A lehetőségek tárháza szinte végtelen. A lentiekben ízelítőt szeretnék adni abból, hogy milyen design elemeket használhatunk egy virtuális sétában.

Vezérlőelemek stílusa

A vezérlőelemek alakja, mérete és színvilága is szabadon választható azért, hogy az illeszkedjen a megrendelő profiljához.

Navigációs kurzor

A navigációs kurzorok azok a grafikai elemek amelyekre kattintva egy másik gömbpanorámába, azaz nézőpontba jutunk. Ezek lehetnek statikus képek vagy dinamikusan mozgó, forgó, pulzáló animációval kiegészített kurzorok. A kurzorokat továbbá el lehet helyezni a tér adott pontjain vagy az egér kurzorral együtt mozgatni.

pulzáló karika

a kis lila kör animált és úgy jelenik meg mintha néhány másodpercenként kitörne belőle egy másik kör

nyilak

a nézőpontban megjelenő nyilak a következő gömbpanoráma irányába mutatnak. az egérkurzort a nyíl fölött tartva megjelenik a panoráma előképe (a képre kattintva megnézhetjük működés közben)

szélforgó

ez a kurzor valóban forog, sőt ha olyan helyre kerül ahova a virtuális sétában tovább lehet lépni megváltoztatja a színét és elemelkedik a földtől

dupla nyíl

ennek a kurzornak az érdekessége az, hogy együtt mozog az egérkurzorral és hozzásimul a padló felületéhez (a képre kattintva megnézhetjük működés közben)

Logó és egyéb arculati elemek

A logót a képernyő bármely részén el lehet helyezni és az egész képernyő kiegészülhet egy fejléc sávval, amiben a vállalkozás neve és/vagy logója kiemelhető.

Felugró ablakok, menük, feliratok

A felugró ablakok és menük színvilágát és stílusát szintén érdemes az arculathoz igazítani. A lenti példák (kurzor fölötti felirat, üdvözlő ablak, bélyegkép menü), jól érzékeltetik ezt a kivitelezést.

recept_02_design_felugro1
recept_02_design_felugro3

A cikksorozat következő része IDE kattintva érhető el.