03. Menük

A minőségi virtuális séta összetevőit képezik a menük is. Egyéb szoftverekhez hasonlóan a menükhöz további funkciókat lehet rendelni vagy virtuális séták esetében megkönnyítik a váltást a sétához tartozó gömbpanorámák között.

A menük funkciója

A menük a virtuális séták fontos összetevői több szempontból is. 

Menütípusok

Alapvetően kétféle komplexitású menütípust használhatunk a virtuális sétákban de ezek az összetevők a többi vezérlőelemhez hasonlóan sokféleképpen kombinálhatóak. 

 

1. Alapmenü

Az egyik alaptípus az úgynevezett „lista” menü. Akár szöveges listára, akár bélyegkép listára gondolunk, a fő jellemzőjük és funkciójuk az, hogy a virtuális séta nézőpontjait lehet belőlük elérni. Erre és minden más típusra is érvényes, hogy a lista elemeinek alakja, színe és minden egyéb paramétere tetszőlegesen beállítható. A bélyegképeket ki lehet egészíteni opcionálisan feliratokkal, továbbá minden listában ki lehet emelni az aktív elemeket, illetve jelölni lehet (pl. kipipálva vagy átszínezve) a már meglátogatott nézőpontokat, ezzel is segítve a navigációt.

A lenti képsorozat három alapmenüt mutat be. A képek között a nyilakkal lehet váltani.

Bélyegkép lista

Szöveges menü

Kerek bélyegképek

2. Kategóriamenü

Nagyméretű virtuális séták esetében a kategóriamenü alkalmazása lehetővé teszi a gömbpanorámák csoportosítását. Egy komplex épületegyüttes tartalmazhat kinti, udvari nézőpontokat és belső tereket, amelyeket külön alkategóriákba lehet csoportosítani. Egy szálloda esetében pl. a wellness részleg képezhet egy külön csoportot, míg egy másikat a szobák vagy a vendéglátó helyiségek.  Néhány példa a megjelenítésre az alábbi fotókon található.

Harmonika menü

Az alkategóriák egymás alatt nyílnak meg.

Menü alkategóriákkal

Főkategóriából alkategória nyílik

A cikksorozat következő része IDE kattintva érhető el.