04. Térkép vagy alaprajz

A virtuális séta következő összetevői a térkép és az alaprajz, melyek fő funkciója a tájékozódás segítése a virtuális sétán belül. Abban az esetben ha a virtuális séta  már tartalmaz legalább 4-5 gömbpanorámát, szinte nélkülözhetetlen összetevő.

A térkép vagy alaprajz funkciói

A hagyományos fényképekhez viszonyítva a virtuális séták egyik nagy előnye az, hogy a látogatónak be lehet mutatni a terek elhelyezkedését egymáshoz képest. Egy térkép vagy egy alaprajz szinte kötelező összetevője a virtuális sétáknak, hiszen annak segítségével tökéletesen át lehet látni a különböző terek helyét és azok kapcsolatait egymással vagy a külső terekkel. A térképet a virtuális sétában nem csak megjeleníteni vagy elrejteni lehet az erre a célra szolgáló vezérlőgomb segítségével, hanem további kiegészítőkkel lehet bővíteni az alábbi lista szerint:

Minták térképek és alaprajzok felhasználására a gyakorlatban

grafikus térkép

Grafikus térkép a területről

Ebben a példában a különböző színű térképjelölők segítségével lehet a következő nézőponthoz jutni vagy akár felugró ablakban, kiegészítő információkat megjeleníteni.

topográfiai térkép

Topográfiai vagy Google térkép

Az aktuális pozíció jelölőjét ki lehet emelni más színű, méretű vagy alakú jelölővel, továbbá be lehet állítani a pontos, égtájak szerinti irányt. A virtuális sétának további kiegészítője lehet egy virtuális iránytű is ezzel is segítve a tájékozódást. Példához kattintson a képre.

alaprajz ingatlan

Ingatlan alaprajzzal

Egy ingatlan vagy nagyobb épület esetében az alaprajz minden kétséget eloszlat a szobák vagy helyiségek elrendezéséről. Ha az is fontos, hogy honnan süt a nap, az égtájakat is be lehet jelölni a rajzon.

térkép sportpálya

Sportpálya grafikus térképpel

Ebben a példában a golfpálya térképhez táblázatot is csatoltak leírással a különböző helyszínekről.

térkép madártávlat

Látkép madártávlatból

Nem tartozik a szó szoros értelmében vett térképek közé, de érdemes itt megemlíteni azt, hogy tájékozódás szempontjából egy magaslatról készített panorámafotónak vagy akár gömbpanorámának megvan a maga haszna. Manapság a virtuális séták gyakran egy magaslati pontról vagy drónnal készített felvétellel indítanak, ahol be van jelölve a területhez tartozó gömbpanorámák helye.

A cikksorozat következő része IDE kattintva érhető el.