07. Beágyazott videók

A virtuális séta összetevői közé tartoznak a beágyazott videók is. Reklámmal vagy látványvideóval is gazdagíthatjuk a virtuális sétát, de a felugró ablakokban levő szöveges tartalom helyett valóságos személy által tartott prezentációval mutathatjuk be vállalkozásunkat és szolgáltatásainkat.

A beágyazott videók funkciója

A minőségi virtuális séta fontos összetevői lehetnek a beágyazott videók. Többféle funkciójuk is lehet:

  • egyrészt személyessé tehetjük a virtuális sétát amennyiben egy valódi személyt illesztünk be valamelyik gömbpanorámába pl. abból a célból, hogy beszéljen a cég történetéről, termékeiről vagy szolgáltatásairól (lásd a lenti példáknál az Ellison virtuális kiállítást)
  • marketing eszközként is bevethetőek ha egy animált logót vagy a cég reklámvideóját beillesztjük, tipikusan egy TV vagy monitor felületére
  • nem utolsó sorban látványelemként gazdagíthatják a virtuális sétát (lásd a lenti példákat)

A beágyazott videók típusai

Egy korábbi bejegyzésben említettem, hogy egy virtuális sétában a különböző információs ikonokra kattintva bármikor és bármelyik gömbpanorámában meg tudunk jeleníteni felugró videót legyen az saját, Youtube-ról  vagy egyéb videómegosztóról meghivatkozott videó. A virtuális séták összetevői közé tartozik a videók egy másik fő csoportja, a beágyazott videók. A beágyazott videókat két kategóriába lehet sorolni a bonyolultság szempontjából:

1. egyszerű beágyazott videók

Ezek a videók a térben levő falfelületre, TV képernyőre vagy akár számítógép monitorra kerülnek beillesztésre, pontosan úgy mintha egy TV műsort néznénk. Ebben az esetben nem is a videó tartalom egyszerűségéről van szó, hanem a beillesztés egyszerűségéről, hiszen a videó négy sarkát kell illeszteni a térben levő TV négy sarkához.

2. komplex beágyazott videók

A komplex beágyazott videók a tér részét képezik, azzal együtt mozognak és torzulnak. A hangforrás helyét is meg lehet határozni a térben, így ha háttal állunk a gömbpanorámában, akkor a hang elhalkul.

Ezeket a videókat a gömbpanoráma fotózással egyidőben célszerű elkészíteni azért, hogy a fényviszonyok megegyezzenek, ugyanakkor fontos az is, hogy a felvétel ugyanazon nézőpontból készüljön, mint az a gömbpanoráma, ahova a későbbiekben be lesz illesztve. 

A komplexitásuk ebben az esetben még azt is jelenti, hogy számítógépes utómunkával kell a térhez illeszteni úgy, hogy ne legyen észrevehető a videó és  a tér határvonala.

Példák beágyazott videókra

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

A cikksorozat következő része IDE kattintva érhető el.