08. Kozmetikázás

A virtuális séta összetevői közé tartozik a kisebb, nagyobb hibák kozmetikázása vagy a nem kívánatos részek eltakarása. Alapvetően kozmetikázáskor három lényeges dologra gondolok:

 1. arcok, feliratok elhomályosítás
 2. felülethibák retusálása
 3. állvány (és „tartozékainak”) elrejtése

1 - Elhomályosítás

Egy gömbpanorámában bizonyos dolgokat érdemes vagy kötelező elfedni. A törlés mint megoldás nem jöhet szóba hiszen a gömbpanorámában nem lehet lyuk így aztán nem marad más lehetőség mint az elhomályosítás vagy retusálás valamilyen számítógépes képszerkesztővel. Vegyük először a kötelező elemeket, ide tartoznak tulajdonképpen a GDPR szabályozása alá eső dolgok, de néhányat a lenti felsorolásban is megemlítek: 

 • személyek arca
 • autók rendszáma
 • egyéb érzékeny tartalmak

Az elrejtendő dolgok második csoportját képezik azok az elemek amelyeket a megrendelő nem szeretne az elkészült virtuális sétában, mint pl.:

 • eladó ingatlanban a családi fényképek a falon
 • bármilyen személyes tárgy

2 - Felülethibák retusálása

A megrendelő kérésére lehetőség van a térben jelen levő hibák retusálására mint pl. vakolatrepedések, egyéb burkolatok vagy felületek hibái. Itt gyorsan megjegyzem, hogy ezek a javítások sosem a látogató megtévesztését kell, hogy szolgálják hanem inkább csak egy megoldási lehetőség arra, hogy a javítások elvégzéséig ne kelljen megvárni a fotózást vagy egy hiba miatt visszatérni a helyszínre.

3 - Állvány, árnyéka és a tükörképe

A gömbpanoráma készítésének egyik alap feltétele az, hogy a fényképezőgépet állványra helyezzük. Természetesen lehet kézből is készíteni mobiltelefonnal de az így elkészült gömbpanoráma minősége inkább csak hobbi célra felel meg.

Az állvány biztosítja azt, hogy bármilyen fényviszonyok között magas minőségben (alacsony ISO-val) bemozdulás nélkül készítsük el a gömbpanorámához szükséges fotókat. Az állvánnyal van két kis gond:

 • az egyik probléma az, hogy amikor a föld felé fotózunk meg fog jelenni a képben
 • az állványnak megjelenik az árnyéka is a gömbpanorámában, sőt tükröződő felületek esetén az állvány mellett bónuszként megjelenik a fényképezőgép is

 

Az állvány elrejtése

Az állvány okozta kihívásokra mind van megoldás de a megrendelővel közösen kell eldönteni, hogy melyik irányba megyünk. Vegyük sorba a problémákat és a megoldásait:

 • az állványt kétféleképpen lehet „eltüntetni” , az egyszerű megoldás az, hogy a helyébe teszünk egy képet vagy logót és el is tűnt; persze ezzel a probléma nincs teljesen megoldva mert a lenti nézetben még mindig a tér egy része el lesz takarva, ezúttal egy kép által de be kell látni, hogy a legtöbben nem a földre nézegetnek amikor egy virtuális sétában körbenéznek így ez egy egész frappáns megoldás lehet
 • a másik megoldás az, hogy extra fotókat készítünk az állvány elmozgatásával és a későbbiekben a dupla lenti nézetet egybeolvasztva valóban eltüntetjük az állványt, ez a tökéletes megoldás de a hátránya az, hogy többlet munkával jár minden téren

Az állvány árnyékának eltüntetése

Ahogyan az állvány, úgy az árnyéka sem tartozik egy minőségi gömbpanorámához. Sajnos ha kint vagyunk a nap, épületen belül pedig a lámpafények miatt fognak  az állvány lábai árnyékot vetni. A fényforrás helyének függvényében az árnyékok igencsak meg tudnak nyúlni, így nem csak a földre jut belőlük hanem extrém esetben a falakra, bútorra és sok más helyre. Véleményem szerint az árnyékokat megrendelőtől függetlenül mindenképpen el kell tüntetni, ha nem is teljes mértékben de legalább annyira, hogy a maradék már ne legyen zavaró.

A megoldási lehetőségeinkről itt röviden csak annyi írok, hogy vegyesek. Az állvány helyének jó megválasztásával már félig meg is van oldva a helyzet és a maradék árnyékra ott vannak az állvány áthelyezésével készített többletfotók meg a fotószerkesztő.

Az állvány és a fényképezőgép (esetleg a fotós) tükröződésének megszűntetése

A tükröződés ritkán fordul elő, leggyakrabban fürdőszobai fotózáskor nehezíti meg a fotós dolgát de figyelni kell a környezetben jelen levő egyéb tükröződő felületekre is mint a TV vagy ablakok. 

Van egy harmadik eset ami nem gyakori de előfordul, képzeljük el  a padlót csillogó és tükröződő kőburkolatból. Ebben az esetben fordulhat elő az a helyzet amikor a retusáláskor néha megcsúszik az ecset.

A cikksorozat következő része IDE kattintva érhető el.